Tuesday, May 4, 2010

Tak nak jadi macam dia kan?

Sobahal kher~~
Saya nak pergi mengundi ni^^
Kepada yang akan dipilih sebagai pemimpin, good luck dalam menjalankan tugas. Letakkan Allah atas segala-galanya ok!Tak nak jadi macam dia ni kan??

Sedikit nasihat kepada kepada semua, terutamanya bakal-bakal pemimpin. Walaupun saya tak suka copy-paste, kali ini saya post artikel copy-paste dari fowarded e-mail. I share because I care~

"Dan janganlah kamu memalingkan muka kamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allahtidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri." [Surah Luqman:18]

Beberapa panduan daripada Imam Al- Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong dan angkuh.

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita, kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita.

2. Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat.

3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah mereka pelajari dan ketahui.

4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka membuat dosa dalam kejahilan, sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

5. Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya.

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan didalam hati bahawa mungkin pada suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah dan akan memluk Islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah.p/s: keputusan syura itukan lebih berkat. hmm...just a thought...

No comments:

Post a Comment