Friday, April 9, 2010

Back to business

Lailahaillallah, Muhammadur Rasulallah...!

Alhamdulillah, balik sudah dari Spring Camp. Alhamdulillah banyak ilmu yang diperolehi. Betul kata ustaz, ada bezanya kita dengar ceramah mp3 ataupun usrah secara online dengan menuntut ilmu secara live. Mp3 seronok. Online memang pengubat hati. Seronok lagi kalau dapat secara live!

Sampai rumah, buku-buku menanti di atas meja. Masih belum punya kekuatan untuk mula membaca. Apalah punya alasan....Peperiksaan final makin hampir! Tolong jangan malas!

Ya, amalan jadi turumbang-ambing, tunggang-langgang. Sedangkan seorang mu'min itu sepatutnya tersusun urusannya (muwassafat tarbiyah ke-9 ye kawan-kawan).

Jalan keluar?? Buatlah jadual mutabaah amal!
It's a table, the one which you tick a box if you do the amalan that day. A good way to see if you missed (terlupa) an amalan.

Selamat beramal!

Daripada Aisyah, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Wahai manusia, lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehingga kamu jemu. Amalan paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

p/s: Teringat pesanan Pakcik Roslan: Jangan sehari pun dilalui tanpa al-Quran. Khalifah Umar Abdul Aziz tidak pernah sehari pun lupa tadarus al-Quran walaupun sibuk dengan urusan pentadbiran, kerana beliau tidak mahu menjadi generasi yang meniggalkan al-Quran.

No comments:

Post a Comment