Monday, November 9, 2009

saat dan ketika itu....

bukan sekali sy diajak untuk ke majlis yang melibatkan arak. dan setiap kali itulah sy terangkan kepada rakan yang mengajak itu, sy Muslim. sy tak boleh minum arak. sy tak pergi club. sy tak pergi parti.. blablabla...... sampai sy di'cop' anti-sosial. dont be too hard on yourself, katanya.

ya. bukan sekali sy diajak. berkali-kali. tapi sy tak salahkan rakan yang mengajak itu. dia tak tahu. dalam hati sy doakan semoga Allah bukakan pintu hatinya utk menerima Islam yg indah ini. mereka pun hormati pendirian sy. Alhamdulillah tak pernah sy dipaksa :P

sebenarnya agak payah utk menolak ajakan rakan-rakan. tertamanya yang baik dengan kita. jadi pada satu hari sy terima jemputan lagi. kali ini bukan friday night party atau pub crawl macam biasa. kali ini sekadar house warming parti. yang mengajak pun bukan rakan se-Malaysia.

sy tak teragak-agak menerima jemputan itu kerana katanya dia menjemput senior sy juga. makanan pun dia beli dari kedai halal. jd kenapa sy nak menolak kan?

dengan hati yg gembira lagi riang, sy pun bertolak ke rumahnya petang itu. dalam kepala terbayang-bayang ayam, udang, daging etc yang akan dibaham sebentar. maklumlah, tak sempat nak makan tengahari. siang pendek sangat.

sampai saja di lokasi jamuan, sy terkejut besar. TERKEJUT BESAR. tin-tin beer tersusun atas meja. dalam hati........APEKAH??????

ya Allah, tak tentu arah sy dibuatnya!
nak terus keluar?
sy rasa macam biadap pula!

nak pulang seorang diri?
gila! malam Jumaat ramai orang mabuk!

waaaaaa~~!!!!

sy terus duduk di meja makan. satu-satunya lokasi tanpa arak. makan-makan. borak-borak. makan lagi. entah berapa kali gelas berisi arak diletak depan sy. dah la warnanya lebih kurang sama dengan air sy. kalau tak kerana buihnya, sy dah terminum dah.

sy tak salahkan tuan rumah. mungkin dia tak tahu. cukup baik dan perihatin tuan rumah cari alternatif masakkan makanan halal untuk tetamu Muslim-nya.

yang sy tak boleh terima, gelagat senior sy bila menghadap botol vodka. dah tahu benda tu haram, tak perlulah nak dipegang-pegang botol tu. tak perlu rasanya dia nak hidu vodka tu. dan sangat tak patut dia ambil gambar, posing seolah-olah sedang minum kencing syaitan itu. bukan sy tak tegur. tapi mungkin dia tak dengar. atau kerana gelak tawanya terhibur bermain dgn arak itu meneggelamkan suara sy. sy sangat berharap agar dia tak buat-buat tak dengar. itu saja.

hampir saja sy hilang hormat pada senior yang seorang itu. tapi ada suara halus dalam hati berkata, dia tak tahu.....
sy harap dia betul-betul tak tahu.

bukan apa, sebagai seorang Muslim, perlulah sesitif terhadap larangan-larangan Allah tu. sensitif terhadap benda-benda haram tu. cuba fikir, kalau rakan yang bukan Muslim itu lihat kita gembira sakan dengan arak, sampai keakhirnya dia takkan tahu Muslim tak boleh hadir majlis yang dihidangkan arak. salah siapa?? salah Muslim itu sendiri! JANGAN JADI FITNAH PADA ISLAM

lagi satu, kalau tak boleh nak cegah kemungkaran itu dengan tangan atau lisan, cegahlah dengan hati. sekurang-kurangnya bencilah kepada perbuatan meminum arak. bencilah arak yang merosak akal fikiran manusia itu. bukannya terhibur hati meliha botol champange depan mata lalu posing sakan. itulah selemah-lemah iman. kalau tidak ada perasaan benci itu, manalah agaknya iman kita ketika itu....

sy rasa sgt 'kotor'. sepatutnya apabila sy nampak tin-tin beer itu, sy terus keluar. ini pengajaran bagi sy. sy akan lebih berhati-hati lain kali, insyaAllah. perjalanan masih jauh. ya Allah, berikanlah aku kekuatan!

"Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhir, maka janganlah duduk pada suatu hidangan yang padanya diedarkan arak." (Riwayat Ahmad)

No comments:

Post a Comment