Saturday, October 10, 2009

are you happy now?

sy mungkin nampak gembira, tapi dalam hati Allah saja yang tahu....

ramai pelajar tafsirkan kegembiraan apabila mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. tapi pernah saja sy dengar luahan hati pelajar terbaik sekolah yang terlintas untuk membunuh diri. gembirakah tu?


orang biasa pula kata gembira itu apabila kita kaya, banyak harta. tapi kenapa ada saja orang kaya yang serabut hidupnya kerana tekanan kerja? gembirakah itu?

perempuan pula kata gembira kalau jadi kurus. tapi kenapa sentiasa ada dalam hati rasa takut kalau gemuk semula? cukup gembira macam tu?

juga ramai remaja sebaya sy nak sangat melanjutkan pelajaran ke luar negara seperti sy. lagi-lagi negara empat musim seperti Poland. boleh pakai baju sejuk cantik-cantik. boleh main salji. tapi gembirakah sebenarnya sy dengan semua tu?

sy cemburu melihat sahabat-sahabat yang makin dekat dengan Allah apabila belajar di luar negara. kalau dulu tak pakai tudung, sekarang dah pakai. kalau dulu pakai tudung jarang, sekarang legap dah. bidang 60 lagi tu. kalau dulu selalu tinggal solat, sekarang qiamul lail tak pernah tinggal.

sy sangat cemburu apabila senang sahaja mereka jumpa kumpulan yang selalu mengajak mereka mengingati Allah. sedangkan sy disini masih mencari-cari. dalam pencarian, sy main jauh pula dengan Allah. sy ibarat budak yang terperangkap dalam tangki air. kalau sy x cepat-cepat cari jalan keluar, sy akan lemas dan mati. sy tak mahu iman sy terus mati. kalau dah mati, susah nak hidupkan balik!

sy cari alternatif dengan membaca blog-blog Islamiah. tapi perasaan itu tak sama dengan menerima secara terus dari naqibah. sy menyesal menolak ajakan naqibah sy untuk membuat usrah online sebelum sy ke sini duhulu.

sy rindu masa zaman sekolah waktu jadi lembaga disiplin kerohanian yang agak poyo. walaupun ada pelajar yang benci dengan sy kerana selalu menegur, tapi sy rasa dekat dengan Allah. sy gembira.

sy rindu pada waktu buat foundation di MSU. walaupun penat terkejar-kejar untuk menghadiri usrah JIM, sy gembira kerana tenang setelah peroleh ilmu dan peringatan dari naqibah.

tak bermakna kepahitan dan kesusahan itu mendatangkan kesediahan kan. tak bermakna apabila kita dapat apa yang kita nak, kita akan gembira. memang sy gembira apabila dapat keputusan cemerlang, dapat ke Poland, dapat jalan-jalan, dapat pakai baju cantik. tapi sy tahu bezakan kegembiraan sementara dan kegembiraan hakiki.

"Iaitu orang-orang yang beriman dan hati mereka tenteram dengan mengingati Allah, ingatlah hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang".(ar-Ra'd : 28)

No comments:

Post a Comment